Historien om brudklänningen

Historien om brudklänningen

Som en del av er säkert känner till så har inte alltid brudklänningen varit vit såsom den är idag. Nu ska jag därför dela med mig lite om brudklänningens historia.

Den vita brudklänningen blev modern först på 1800-talet. Dessförinnan var den mest exklusiva och finaste färgen svart. Detta då svart inte är en naturlig färg och kostnaden för att färga ett tyg svart hade bara de välbärgade råd med. De som hade tur kunde få en svart klänning till sin konfirmation och denna klänning bar man sedan på alla högtider. Bröllop, dop och begravning. Med en svart brudklänning visade man sin status. För att få den svarta klänningen festligare lät man tillverka ärmar i vitt tyg och smyckade klänningen med färgrika blomdekorer.

Vit brud

Den vita brudklänningen blev modern först på 1800-talet. Då hade nämligen den svenska adeln blivit inspirerad av Parismodet. Vad gällde de mindre välbärgade hade de kanske precis sparat ihop till en svart klänning. För deras del bar de inte vita brudklänningar  förrän på 1920-talet. Däremot hade allmogen (dvs vanligt folk) tidigare burit brudklänningar i ljusa färger på den tiden då det var mode med svart då de av naturliga skäl inte haft ekonomi att köpa det dyra svarta tyget. När och om de väl fick eller hade råd med en svart klänning skulle den kunna bäras vid alla tillfällen. Den var därför inte utbytbar.

Än idag är det fortfarande vitt som gäller. Den vita färgen menade man förr skulle signalera något oskuldsfullt och bruden var i de flesta fall just oskuld då hon gifte sig och detta skulle visas. Idag är det inte lika viktigt med vitt även om det är den vanligaste färgen på brudklänningar. Numera kan vi dock se en trend i t.ex. en underkjol i rosa eller blått vilket man bl.a. kunnat se på catwalken och på inspirationsbilder från t.ex. Pinterest.

Rosa underkjol under tillverkning i min ateljé.